Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Συνέδρια ΟΛΜΕ-ΔΟΕ: Εμπρός για απεργία μόλις ανοίξουν τα σχολεία!

Συνέδριο ΔΟΕ

Παρά το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις, με εξαίρεση το ΠΑΜΕ, πρότειναν στην 82η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ να αποφασιστεί απεργία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη, απεργιακή απόφαση δεν βγήκε.

Οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη βαραίνουν την ΔΑΚΕ και την Δημοκρατική Συνεργασία (όπως έχει μετονομαστεί η ΠΑΣΚΕ). Από την πρώτη μέρα της Γενικής Συνέλευσης, το Σάββατο 22 Ιούνη, επιχείρησαν να κρατήσουν τη συζήτηση μόνο γύρω από διαδικαστικά θέματα. Έκαναν αναρίθμητες προσπάθειες για να μπλοκάρουν την πολιτική συζήτηση, να ελέγξουν τις ψηφοφορίες ακόμα και με αποχωρήσεις, όπως έγινε το βράδυ του Σαββάτου όταν δεν τους έβγαιναν τα νούμερα των παρόντων συνέδρων και κατάφεραν με διάφορα τερτίπια και δικαιολογίες να πάνε την συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης αργά το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιούνη.

Χαρακτηριστικό της Συνέλευσης ήταν η λειψή πολιτική συζήτηση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των δασκάλων και του σχολείου, ενώ μίλησαν πολύ λίγοι σύνεδροι σε σχέση με αυτούς που επιθυμούσαν να πάρουν το λόγο. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης. Αφού οι δύο φιλοκυβερνητικές παρατάξεις είχαν καταφέρει να το σπρώξουν ως τελευταίο θέμα, δεν δόθηκε ο λόγος σε κανένα από τους συνέδρους παρά μόνο στους εκπροσώπους των παρατάξεων λόγω της προχωρημένης ώρας.

Πρόταση

Ακόμα και έτσι όμως χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία να βγει απεργιακή απόφαση. Οι Παρεμβάσεις πρότειναν να βγει εισήγηση της ΔΟΕ για συνελεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη για πενθήμερη απεργία και νέες συνελεύσεις στο τέλος της εβδομάδας για συνέχιση. Η ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ), η Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ) και το Ανεξάρτητο Αυτόνομο Δίκτυο πρότειναν να παρθεί απόφαση από τη Γενική Συνέλευση για πενθήμερη απεργία με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ακόμα και η ΔΑΚΕ αναγκάστηκε να τοποθετηθεί υπέρ εισήγησης της ΔΟΕ προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων για πενθήμερη.

Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε η στάση του ΠΑΜΕ. Ο εκπρόσωπός του πέταξε την μπάλα στην εξέδρα αφού επιδόθηκε σε επίθεση στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και, όπως ακριβώς έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» και «τυχοδιωκτική» την απόφαση για πενθήμερη απεργία. Χρησιμοποίησε επίσης το επιχείρημα ότι «δεν ξέρουμε τι θα έχει γίνει μέχρι το Σεπτέμβρη αφού μπορεί να υπάρχουν εκλογές».

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης (μέλος της ΔΑΚΕ) μετά τις τοποθετήσεις έβαλε σε ψηφοφορία μία μία τις προτάσεις των παρατάξεων με αποτέλεσμα καμία να μην μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία με βάση τους συσχετισμούς στο συνέδριο.

Στα χέρια των δασκάλων

Oι δάσκαλοι της βάσης χρειάζεται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι φανερό ότι όλες οι παρατάξεις έχουν νιώσει την πίεση να υπάρχει απεργιακή σύγκρουση με την κυβέρνηση, τις απολύσεις και τα κλεισίματα σχολείων. Το καλοκαίρι χρειάζεται να αξιοποιηθεί όπως το καλοκαίρι του 2006 όταν οι δάσκαλοι ετοίμαζαν την μεγάλη τους απεργία. Σε κάθε σύλλογο χρειάζεται να φτιαχτεί απεργιακή επιτροπή, να βάλει μπροστά την οργάνωση μαζικής Γενικής Συνέλευσης σε κάθε σύλλογο στις αρχές Σεπτέμβρη, να επιβάλει η δύναμη της βάσης την απεργιακή απόφαση που κατάφερε να μπλοκάρει για την ώρα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Το δίκτυο εκπαιδευτικών της «Τάξης μας» που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις θα δώσει όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έκανε με την παρουσία του και μέσα στην 82η Γενική Συνέλευση.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχουν ως εξής: ΔΑΚΕ 166 ψήφοι και 3 έδρες, Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΑΣΚΕ) 139 και 3 έδρες, Παρεμβάσεις 117 ψήφοι και 2 έδρες, ΠΑΜΕ 76 ψήφοι και 2 έδρες, Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση (Καψαλάκης) 29 ψήφοι, Ανεξάρτητο Αυτόνομο Δίκτυο 3 ψήφοι, Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί 2 ψήφοι, Πειρατές 1 ψήφος και 1 Λευκό.

• Με ομόφωνο ψήφισμα η ΔΟΕ καλεί σε συλλαλητήριο στη Λάρισα στις 4 Ιούλη όταν δικάζεται ο δάσκαλος Στέφανος Γκουλιώνης που απειλείται με απόλυση με βάση τα νέα πειθαρχικά μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ο Στ. Γκουλιώνης είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στο Μνημόνιο.

Νεκτάριος Δαργάκης


Συνέδριο ΟΛΜΕ

Ξεκινάει την Κυριακή 30/6 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 3/7 με την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΟΛΜΕ το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52).

Όπως και στο συνέδριο της ΔΟΕ, οι δυνατότητες να βγει απόφαση για να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη είναι πραγματικές. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του κλάδου έχει ήδη εκφραστεί υπέρ της απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση ακόμα και με το χαρτί της επιστράτευσης στο χέρι. Στο συνέδριο είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει η κουβέντα για το ξεπούλημα από την μεριά της πλειοψηφίας του ΔΣ, όμως σημαντικό είναι η απόφαση για απεργία να παρθεί από τώρα.

Ενθαρρυντικοί

Ακόμα και οι εκλογικοί συσχετισμοί είναι ενθαρρυντικοί. Οι εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στις τοπικές ΕΛΜΕ δείχνουν ότι θα υπάρχει αριστερή πλειοψηφία και μεγάλη μείωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ (κυρίως) και της ΔΑΚΕ.

Όμως, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ έχουν δείξει τα όρια τους, ειδικά στο χώρο των καθηγητών αυτό είναι πιο φανερό ίσως από οπουδήποτε αλλού. Ακόμα και αν βγει η απόφαση για την απεργία, κανένας καθηγητής δεν πρέπει να είναι σε αναμονή.

Όπως και στους δασκάλους, η ανάγκη για επαναλειτουργία ή συγκρότηση των απεργιακών επιτροπών είναι επιτακτική. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια ή οι αμφιταλαντεύσεις που υπάρχουν σε διάφορα κομμάτια του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι τοπικές κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις. Την Πέμπτη 27/6 οι Παρεμβάσεις καλούν σε συγκέντρωση έξω από τη Γ’ Διεύθυνση Αθήνας (Θηβών 404) στις 10πμ.

*Αναδημοσίευση απο το φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης 1078.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου