Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

προκήρυξη της "τάξης μας" για το συνέδριο της ΟΛΜΕ


ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΛΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙO ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Το συνέδριο της ΟΛΜΕ γίνεται μέσα στην πιο εκρηκτική συγκυρία. Η τρικομματική συγκυβέρνηση κατέρρευσε, μέσα από την κατάληψη των εργαζόμενων της ΕΡΤ στο ραδιομέγαρο και την εκπληκτική συμπαράσταση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων πανελλαδικά. Αυτή η εξέλιξη είναι ακόμη μια επιβεβαίωση για όσους συνεχίζουν ενάμιση μήνα μετά να μιλάνε για «τους όρους και τις προϋποθέσεις», για το πόσο δυνατή ή αδύνατη είναι η κυβέρνηση του Σαμαρά. Ευτυχώς που στην ΕΡΤ δεν μπόρεσε καμία συνδικαλιστική ηγεσία να βάλει το δίλημμα για το αν μπορούμε ή όχι να παλέψουμε και να συγκρουστούμε και έτσι καταφέραμε και φτάσαμε στη σημείο που είμαστε σήμερα.
Με μια κυβέρνηση με κομμένο το ένα της ποδάρι, κουτσή και χτυπημένη που προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει έστω και μια μέρα. Μπορεί ο Σαμαράς να έβαλε υπουργό κλεισίματος των νοσοκομείων τον φασίστα Αδωνί, και υπουργό απολύσεων στο δημόσιο τον γιο του Μητσοτάκη, αλλά ακόμη και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι πιο αδύναμοι από ποτέ. Τρεις φορές αρνήθηκαν πραξικοπηματικά να φέρουν σε ψήφιση τη βουλή την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Δεν είναι σίγουροι ούτε για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών που υποτίθεται ότι διαθέτουν.  
Όμως αυτή η αδυναμία δεν κάνει την δικομματική συμμορία λιγότερο επικίνδυνη και επιθετική. Λίγες μέρες  πριν κλείσουν τα σχολεία προχώρησε στις διαθεσιμότητες - απολύσεις 8.500 χιλιάδων συναδέλφων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έρχεται το συνέδριο της ομοσπονδίας για να καθορίσει τη στάση του κλάδου μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις. 
Κατ’ αρχάς είναι καθαρό σε όλους μας ότι δεν θα ζήσουμε ενα «ομαλό» καλοκαίρι. Οι προκλήσεις και οι επιθέσεις της κυβέρνησης βρίσκουν απεργιακές απαντήσεις απο μια σειρά κλάδους. Ήδη δίπλα στην κατάληψη της ΕΡΤ αυτή την βδομάδα, απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για να μην κλείσουν τα νοσοκομεία Το ίδιο στα κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης. Ενώ σε 48ωρο απεργιακό λουκέτο αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους του Υπ. Οικονομικών, την ΓΓΠΣρώην ΚΕΠΥΟ), το λογιστήριο, την Επ. Κεφαλαιαγοράς αλλά και στις εφορίες. Στα λιμάνια οι λιμενεργάτες απεργούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τα ξεπουλήματα και ο κατάλογος της εργατικής αντίστασης συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 29 Ιούνη έδειξε τη δυναμική που υπάρχει σε κάθε χώρο και σε αυτή τη μάχη πρέπει να μπεί απο τώρα η ΟΛΜΕ.
Στο ίδιο το συνέδριο, πλέον για όλους μας ένας είναι ο δρόμος, μια είναι η μοναδική απόφαση που μπορούμε να πάρουμε. ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Χρειάζεται αν αποφασίσουμε ότι κανένα σχολείο δεν θα ανοίξει από την πρώτη μέρα με πενθήμερη απεργία που θα αποφασίσουμε εδώ στο συνέδριο. Μέσα στην πρώτη βδομάδα της απεργίας κύκλος ΓΣ σε όλες τις ΕΛΜΕ για κλιμάκωση και νέα συνέλευση των προέδρων στο τέλος της  εβδομάδας.
Χρειάζεται να πάρουμε αυτήν την απόφαση από το συνέδριο για συγκεκριμένους λόγους. Κατ’ αρχάς γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε καμία συνδικαλιστική ηγεσία που θα προκύψει από το συνέδριο όσο και αριστερή και αν λέει ότι είναι. Γιατί είδαμε ότι την απεργία που αποφάσισε ο κλάδος στα μέσα του Μάη με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 90% την πούλησε όχι μόνο η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ που από την αρχή δεν την ήθελαν και έκαναν τα πάντα για να την σαμποτάρουν αλλά κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις της ΣΥΝ.Ε.Κ. (ΣΥΡΙΖΑ) που με πραξικοπηματικό τρόπο αποφάσισαν ότι δεν έχουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Να μην τους αφήσουμε κανένα τέτοιο περιθώριο να ξανακάνουν το ίδιο ξεπούλημα και τον Σεπτέμβρη. Γιατί αν τότε βρήκαν αυτή τη δικαιολογία τον Σεπτέμβρη θα ξεθάψουν κάποια άλλη, μια που η ουσία είναι η άρνηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δυνατό απεργιακό κίνημα που να ρίχνει τις κυβερνήσεις και να ανοίγει άλλους δρόμους για την εργατική τάξη. Δρόμους που δεν μπορεί και δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση της αριστεράς, γιατί σημαίνουν σύγκρουση με τον πυρήνα του καπιταλισμού, της ΕΕ κλπ
Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να βγουν από το συνέδριο χωρίς απόφαση για απεργία. Πριν μόλις τρεις μέρες στο συνέδριο της ΔΟΕ, οι συνδικαλιστικές και διαδικαστικές τρίπλες της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, λειτούργησαν διαλυτικά. Έτσι παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων αλλά και των παρατάξεων μιλούσε για απεργία τον Σεπτέμβρη, «κατάφεραν» τυπικά να βγει καμία απεργιακή απόφαση.  Όμως η διάθεση όλων των δασκάλων είναι ότι τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν με γενικές συνελεύσεις και πενθήμερες απεργίες, και αυτό δεν θα μπορέσει καμιά συνδικαλιστική ηγεσία να το εμποδίσει
Οργανώνουμε λοιπόν και στη δευτεροβάθμια, μέσα στο καλοκαίρι αυτήν την προοπτική όπως ακριβώς είχαν κάνει οι δάσκαλοι το 2006.
·      Στήνοντας απεργιακές επιτροπές σε κάθε ΕΛΜΕ που οργανώνουν από τώρα τους συναδέλφους για να δώσουμε τις μάχες μέσα στο καλοκαίρι και για να ξεκινήσουμε το Σεπτέμβρη με κλειστά τα σχολεία.
·      Συγκροτούμε τις συμμαχίες μας από τώρα. Καλούμε συσκέψεις  μαζί με συλλόγους γονέων, σωματεία και συνδικάτα της περιοχής μας για να δώσουμε τη μάχη

Για να μην απολυθεί κανείς αναπληρωτής, να μην αυξηθεί το ωράριο, να μην συμπτυχθεί κανένα τμήμα, να μην χαθεί καμιά οργανική θέση, να μη μετακινηθεί κανείς εκπαιδευτικός, να μην προχωρήσει η αξιολόγηση, να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος, να μην καταρρεύσει η δημόσια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου