Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ: ΓΙΑ 87η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ

Απόφαση για απεργία ΤΩΡΑ!
για να σώσουμε την δημόσια παιδεία, να κερδίσουμε μόνιμους διορισμούς, λεφτά για τα σχολεία

Η 87η συνέλευση του κλάδου διεξάγεται την ώρα που αποκαλύπτονται τα όρια της ''ρεαλιστικής'' πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα Οι υποσχέσεις των εκπροσώπων της τρόικας για μείωση του αβάστακτου χρέους, κάνουν φτερά και αντικαθίστανται από απαιτήσεις για σκληρή εποπτεία και δημοσιονομική πειθαρχία δηλαδή για συνέχιση της λιτότητας και των περικοπών με θηριώδη πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2023 και 2,2% με συνέχιση της λιτότητας μέχρι το 2060. Μέσα στο διάστημα 2018-2022 τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός καπιταλισμός φτάνουν τα 65 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό δεν βγαίνει χωρίς δανεισμό, είτε από τις αγορές είτε από τους μηχανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στο ζήτημα του χρέους δεν κατάφερε να πάρει τίποτα παραπάνω από την δεκαετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη δεκαετή παράταση της περιόδου χάριτος των ίδιων δανείων, όπως και την κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης του επιτοκίου των δανείων αυτών. Μόνο που αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις η κυβέρνηση τις είχε πάρει τυπικά από το 2016. Τα μέτρα μοιάζει απλά να απομακρύνουν τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών μετά το 2022. Δεν μειώνουν το συνολικό όγκο του χρέους ούτε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε οριακό σημείο.
Έτσι και αλλιώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί δείχνει με ποιο τρόπο θα στηριχτεί η πολιτική της «εξόδου». Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις και τα εισοδήματα, συνέχιση των περικοπών για να πιαστούν τα θηριώδη πλεονάσματα.
Μόνο από τις τσέπες των συνταξιούχων υπολογίζεται ότι θα αρπάξουν 1.8 δις ετησίως. Εξάλειψη του ΕΚΑΣ και της επιδότησης αλληλεγγύης. Άλλο ένα 1,8 δις σχεδιάζεται να εξοικονομηθεί με νέο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί το 2020. Προωθείται επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των συγκοινωνιών, της Εγνατίας, του Ελληνικού κλπ. Παράλληλα προβλέπεται επέκταση της ελαστικής εργασίας και αντί για την ικανοποίηση της διεκδίκησης για μαζικές προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες, θα υπάρξει συντήρηση της σημερινής τραγικής κατάστασης των ελλείψεων προσωπικού.

Η ''Έξοδος'' μπορεί να έφτασε, αλλά τα μνημόνια στην εκπαίδευση καλά κρατούν

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια, πάνω από 24.000 συνάδελφοι και συναδέλφισσες αναπληρωτές απολύονται μαζικά. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού από το 2010 έχουν αποχωρήσει πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί και δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Για ακόμα μια χρονιά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει μόνιμους διορισμούς. Αντίθετα επιδιώκει την μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας και τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, αποκλείοντας την προοπτική της ύπαρξης μόνιμου προσωπικού.

Κυβέρνηση, ΟΟΣΑ, Ε.Ε, Δ.Ν.Τ συνεχίζουν να χτυπούν το χώρο της εκπαίδευσης. Υπονομεύουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ο Γαβρόγλου έχει προχωρήσει σε συνολική επίθεση σε όλη την εκπαίδευση από τα πανεπιστήμια μέχρι τα σχολεία.
Η έκθεση ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση βάζει ένα συνολικό πλαίσιο αντιεκπαιδευτικών μέτρων με άξονες την αυτονομία της σχολικής μονάδας και τη λειτουργία της με όρους επιχείρησης, τη δυνατότητα των διευθυντών να επιλέγουν το διδακτικό προσωπικό, μόνιμο ή έκτακτο, τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση με επισκέψεις στις τάξεις διδασκαλίας, την προσαρμογή της σχολικής προσφοράς στις «τοπικές ανάγκες», την αναζήτηση τοπικών πόρων για τη χρηματοδότηση των σχολείων, την κάθετη κατηγοριοποίησή των εκπαιδευτικών σε «καθοδηγητές, ερευνητές, ανώτατους εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικούς δικτύων και διευθυντές», την αντικατάσταση της «ανελαστικής σχέσης εργασίας» των αναπληρωτών με πενταετείς συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης. Η προώθηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την «αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» συμπληρώνει το αντιεκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο όλων των έως τώρα αντιδραστικών αλλαγών.
Κύριος στόχος η διαμόρφωση « κουλτούρας αξιολόγησης» μέσω της προσπάθειας να μετατρέψει όλους τους εκπαιδευτικούς σε αξιολογητές των στελεχών εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων. Διαμορφώνει μια νέα, πιο σύνθετη, συγκεντρωτική και γραφειοκρατική δομή εποπτικού ελέγχου στα σχολεία και τους εκπ/κους, με αξιολόγηση, αξιολόγηση/λογοδοσία, δ/ντες manager, ομάδες σχολείων κλπ. Αποδομεί την ειδική αγωγή, αλλάζοντας τον ρόλο των ΚΕΔΔΥ, μεταθέτοντας στους εκπαιδευτικούς του γενικού σχολείου μέσα από παρεμβατικά προγράμματα την αντιμετώπιση και αξιολόγηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πάνω από όλα η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, φέρνει δραματικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Οδηγεί στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, στην σύνδεση της χρηματοδότησης με τα αποτελέσματα αυτής της κατηγοριοποίησης και προωθεί το κυνήγι των χορηγών. Με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σχολείων των πιο φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών και την αμφισβήτηση τελικά στο δικαίωμα των παιδιών της εργατικής οικογένειας να έχουν πρόσβαση σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολική αγωγής και εκπαίδευσης από την κυβέρνηση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προσλήψεις, χωρίς δομές, αποτελεί προκλητικό εμπαιγμό. Ένα αδειανό πουκάμισο που στόχο έχει να κρύψει με ''προοδευτικό'' περιτύλιγμα μια πολιτική «μηδενικού κρατικού κόστους», με αποτέλεσμα τελικά την συρρίκνωση των δημόσιων δομών.

Το τέλος των μνημονίων είναι το ξήλωμά τους

Ο αγωνιστικός ξεσηκωμός για μόνιμους διορισμούς, έδειξε, την διάθεση μιας μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου, να παλέψει και να συγκρουστεί με τα ασφυκτικά όρια, που βάζουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το ίδιο έδειξαν συνολικά και οι αγώνες των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο. Ο αγώνας των εργατών της Cosco, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που αυτές φέρνουν. Μας εμπνέουν οι αγώνες των εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ και οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων στη Γαλλία. Αλλά και οι χιλιάδες απλοί εργαζόμενοι και νεολαίοι, γυναίκες και άντρες που στηρίζουν το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα. Ένα κίνημα με συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, κοινότητες μεταναστών, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, που έχει καταφέρει να στέκεται ασπίδα στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, εμπόδιο στο δυνάμωμα της ακροδεξιάς και των ρατσιστικών πολιτικών της ΕΕ.

Διαγράψτε το χρέος και όχι τα σχολεία

Η απάντηση δεν είναι η υποταγή των εργαζομένων στους δημοσιονομικούς δείκτες και την προσμονή της «ανάπτυξής τους», της «εξόδου από τα μνημόνια». Χρειαζόμαστε ένα μαζικό ενωτικό ριζοσπαστικό κίνημα των εργαζομένων από τα κάτω για την ανατροπή των μνημονιακών επιθέσεων και την έξοδο από τον «μηχανισμό» επιτήρησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας Η διαγραφή του χρέους είναι η μόνη καθαρή έξοδος από αυτά. Το χρέος έχει γίνει γόρδιος δεσμός για την οικονομία. Αλλά οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται. Αυτό μόνο η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να το κάνει και ο τρόπος είναι ένας: η μονομερής στάση πληρωμών, η πλήρης διαγραφή του χρέους, με κρατικοποίηση των τραπεζών και εργατικό έλεγχο, ρήξη με το ευρώ και έξοδο από την ΕΕ.
Συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξαν οι μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, οι καταλήψεις και οι Συνελεύσεις Αγώνα στο Υπουργείο Παιδείας, οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. Η 87η συνέλευση του κλάδου χρειάζεται να αποφασίσει ΑΠΕΡΓΙΑ (48ωρη, 3ήμερη ή 5νθήμερη) μετά το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη, με κλειδωμένη ημερομηνία. Είναι σίγουρο ότι μαζί μας σε έναν τέτοιο αγώνα για την σωτηρία του δημόσιου σχολείου θα έχουμε την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας. Με οργάνωση του αγώνα στις Γενικές Συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, το συντονισμό Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση, να σώσουμε την δημόσια παιδεία, να κερδίσουμε μόνιμους διορισμούς, λεφτά για τα σχολεία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου