Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/7, 6:30μμ αμφιθ. ΑΓ.ΣΑΒΒΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ του Συντονισμού ενάντια στα μνημόνια και του Συντονιστικού των νοσοκομείων


Δευτέρα 22 Ιούλη 6.30μμ 
Νοσοκομείο Άγιος Σάββας (Μετρό Αμπελόκηποι)

Λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές και κανένας εργαζόμενος δεν έχει αυταπάτες για το τι θα σημάνει η διακυβέρνηση του Μητσοτάκη. Γιατί πίσω από τα παχιά λόγια ότι «η νέα κυβέρνηση δεν θα επιδείξει αλαζονεία», θα είναι «κυβέρνηση όλων των ελλήνων» και «θα είναι αμείλικτη στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας», η πραγματικότητα δείχνει ότι η συνέχιση και η κλιμάκωση των μνημονιακών επιθέσεων δεν είναι πίσω μας αλλά μπροστά μας.

Από τη μια μεριά έχουμε τους «θεσμούς» να δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «χαλαρώσουν» τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, η επιδρομή στο εργατικό εισόδημα, στις συντάξεις, στην Παιδεία, την Υγεία θα συνεχιστούν. Αυτό σε συνδυασμό με την επαναφορά του «5 φεύγουν και 1 μπαίνει στο δημόσιο» σημαίνει ότι η μάχη για τις προσλήψεις θα είναι ακόμη πιο σκληρή, όχι μονάχα στα νοσοκομεία αλλά και στα σχολεία (όπου υποτίθεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προγραμμάτιζε 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη τετραετία, και όλο αυτό είναι στον αέρα) αλλά και σε όλο το δημόσιο μια που ξέρουμε ότι υπάρχουν στα υπουργεία 5.500 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που αγωνιούν για το μέλλον τους. Και προφανώς η εμμονή του Μητσοτάκη στο να μπει ο ιδιωτικός τομέας στον δημόσιο σημαίνει ότι μπορεί να ξαναδούμε τους εργολάβους στην καθαριότητα στα νοσοκομεία και παντού.

Την ίδια ώρα η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονταν προεκλογικά και ο ΣΫΡΙΖΑ αλλά κυρίως η ΝΔ μοιάζει να έχει βουλιάξει στα βαλτόνερα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Αντί για «εκτίναξη των επενδύσεων» η πραγματικότητα είναι ότι μια σειρά από εργοστασια κλείνουν. Η Φριγκογκλάς στην Πάτρα, η ΔΕΛΤΑ στην Ημαθία, η Πίτσος κλείνει το 2020, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας μπαίνουν σε πτώχευση τον Σεπτέμβρη. Ο κατάλογος των εργοστασίων που είναι με το ένα πόδι πριν το κλείσιμο είναι μεγάλος και θα μεγαλώνει μια που η κρίση παγκόσμια δεν σταματάει αντίθετα ετοιμάζονται για νέα βουτιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σύγκρουση με τα αφεντικά είναι ανοιχτή όχι μονάχα με αυτoους που κλείνουν τα εργοστασια τους αναζητώντας αλλού κέρδη αλλά και με αυτούς που δολοφονούν εργάτες. Απο τους σακατεμμένους και νεκρούς εργαζόμενους στον επιστιτισμό, μέχρι την μετανάστρια Γκαϊανέ Κ. στο νοσοκομείο της Νίκαιας και τον εργάτη Αρη Δ. στην ΛΑΡΚΟ πρίν απο τρείς μέρες η μάχη στους χώρους δουλειάς για τα δικαιώμτα όλων των εργατών για συλλογικές συμβάσεις είναι ανοιχτή.

Και βέβαια η ιδιωτικοποιήσεις που δεν είναι απλά το ακρογωνιαίος λίθος της δεξιάς πολιτικής αλλά ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτα δειλά βήματα. Έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το πόσο χάλια πηγαίνει η ΔΕΗ και άρα θα πρέπει «να εξυγιανθεί», το νερό και οι αστικές συγκοινωνίες είναι επίσης δεδηλωμένοι στόχοι των νεοφιλελεύθερων κλπ

Ξέρουμε ότι χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν και μέσα στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, διεκδικώντας να τα πάρουν όλα πίσω. Ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο είχαμε δεκάδες αγώνες. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και μόνιμοι, για προσλήψεις και οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική υγεία. Οι εργολαβικοί της ΔΕΠΑ για την μονιμοποίηση τους, οι τραπεζοϋπάλληλοι στην Εθνική και την Πειραιώς, οι εργάτες της Frigoglass, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό για την σύμβαση, οι εργαζόμενοι στη Σιδενόρ, στην ΕΥΑΘ, στο μέταλλο, οι Ναυτεργάτες και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ο κόσμος στους χώρους δουλειάς ΔΕΝ νοιώθει ηττημένος, γι’ αυτό η ΠΟΕΔΗΝ αναγκάζεται από τώρα να προκηρύξει απεργία και πανελλαδική διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη την προηγούμενη της ΔΕΘ (στις 6 Σεπτέμβρη), συνεχίζοντας την παράδοση των «καραβανιών Υγείας» που κάνει τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κόσμος στους χώρους δουλειάς έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα δικό του κατάλογο αιτημάτων και διεκδικήσεων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών. Καμία απόλυση εργαζόμενου, κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά που κλείνουν τα εργοστάσια, καμία ιδιωτικοποίηση.

Με αυτά τα δεδομένα οργανώνουμε Σύσκεψη την Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 6.30μμ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, και να συζητήσουμε γα τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να πάρει την επόμενη περίοδο ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων σε αυτά τα μεγάλα μέτωπα των προσλήψεων ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, των κλειστών εργοστασίων, των ιδιωτικοποιήσεων. Έχουμε πρώτο βήμα την διαδήλωση στην ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη αλλά χρειάζεται ένας πιο συνολικός σχεδιασμός από τη μεριά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου