Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

22/4 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 6:30μμ Βουλή Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

22 Απρίλη όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 6:30μμ στην Βουλή

Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο

Όχι σχολείο εξεταστικό κέντρο  
ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης 
Λεφτά για τα σχολειά – αυξήσεις στους μισθούς, 
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί- Μονιμοποίηση των αναπληρωτών, 
Όχι στο προσοντολόγιο – Όχι αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση

Ο Γαβρόγλου προκλητικά για άλλη μια φορά φέρνει νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα σε περίοδο κλειστών σχολείων και σχολών.
Δίνουμε αγωνιστική απάντηση, συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη βουλή στο σύνταγμα μαζί με τους μαθητές μας, τους γονείς τους και τους φοιτητές, για να σταματήσουμε το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, την νέα επίθεση του υπουργού παιδείας, σε δημόσιο σχολείο, εκπαιδευτικούς και μαθητές. 


Πρόκειται για μια σειρά αντιεκπαιδευτικές αλλαγές σε όλη την εκπαίδευση. Η Γ τάξη του Γενικού Λυκείου μετατρέπεται σε «προπαρασκευαστική» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας της Γ Λυκείου παραμένουν μόνο η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Θρησκευτικά και η Φυσική Αγωγή, ενώ αυξάνει η ύλη των μαθημάτων Προσανατολισμού, πράγμα που στερεί τα παιδιά από την παροχή των απαραίτητων επιστημονικών γνώσεων . 

Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα συνεχές εξεταστικό ''κόσκινο” αφού προστίθενται συνεχώς νέοι εξεταστικοί φραγμοί, με ορατό τον κίνδυνο ακόμα λιγότεροι μαθητές να τελειώνουν το σχολείο. Ενώ οι νέοι εξεταστικοί φραγμοί και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός θα οδηγήσουν σε νέα γιγάντωση φροντιστηρίων και παραπαιδείας. 

Κάνει ακόμα ποιο δύσκολη και απρόσωπη την διαδικασία απόκτησης απολυτηρίου. Το 40% του βαθμού του απολυτηρίου θα προκύπτει από εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα των πανελλαδικών με θέματα εξωτερικά του σχολείου, σε ομάδες σχολείων που θα επιτηρούνται και θα βαθμολογούνται από καθηγητές άλλων σχολείων. Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα ΕΠΑΛ, αφού το απολυτήριο τους δεν θα μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή σε κάποιο τμήμα (ΤΕΠ), χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο χωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων «σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης, όχι μόνο δεν έχει σχέση με το δικαίωμα στην μόρφωση και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή, αλλά γίνεται με αγοραίους όρους προσφοράς και ζήτησης, πάει χέρι χέρι με τις επιθέσεις των συγχωνεύσεων, καταργήσεων, τη δημιουργία σχολών, τμημάτων, προγραμμάτων και πτυχίων πολλών ταχυτήτων. 

Για τους εκπαιδευτικούς οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες που διδάσκουμε και δουλεύουμε, απλώνοντας την εργασιακή ομηρία, με τη μείωση ωρών και αντικειμένων. 

Όλη αυτή η επίθεση είναι κομμάτι των αντιδραστικών επιθέσεων του Γαβρόγαλου και των δημοσιονομικών επιλογών της κυβέρνησης για υπέρογκα πλεονάσματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Μικρότερο Γενικό Λύκειο είναι ένα Λύκειο προσαρμοσμένο στις περικοπές για να βγαίνουν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Οι ομάδες σχολείων για τις απολυτήριες εξετάσεις θα είναι η βάση για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων από το Σεπτέμβρη και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αργότερα. Η αδυναμία συγκρότησης τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού με βάση και την Υ.Α για την συγκρότηση τμημάτων θα οδηγήσει στη συρρίκνωση τμημάτων σχολείων και τη μείωση θέσεων εργασίας. Παράλληλα προωθείται το Προσοντολόγιο – λαιμητόμο αξιολόγησης και διαίρεσης των αναπληρωτών, η υπονόμευση των ΕΠΑΛ και η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών. 

Για αυτό η μάχη αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την ΟΛΜΕ, χρειάζεται και η ΔΟΕ και τα σωματεία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να πάρουν απόφαση για κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με την συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22 Απρίλη και κλιμακώνοντας απεργιακά, σε περίπτωση που το ψηφίσει, με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές του πάσχα. Με πανεκπαιδευτικό μέτωπο μόνιμων και αναπληρωτών, φοιτητών, μαθητών και συλλόγους γονέων μπορούμε να νικήσουμε. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 22 Απριλίου 18.30μμ έξω από τη Βουλή για να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου για το Λύκειο. 
Ενωμένοι να δώσουμε την μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών. Να ξαναπιάσουμε την σκυτάλη από τον μεγάλο πανεκπαιδευτικό αγώνα του Γενάρη ενάντια στο προσοντολόγιο και τις απολύσεις, να ξανανοίξουμε τον αγώνα για την μονιμοποίηση και για μόνιμους διορισμούς. Με τους αγώνες μας μπορούμε να ξηλώσουμε όλες τις αντιδραστικές επιθέσεις και να πάρουμε πίσω όλα όσα μας άρπαξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου