Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Όλοι στην απεργία στις 8 Ιούνη! Συλλαλητήριο 12.30μμ στα Προπύλαια




Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Είναι απολύτως φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας βαθαίνει και επεκτείνει αντιδραστικά το φτηνό, ευέλικτο, κατακερματισμένο σχολείο της αγοράς της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου.  Πετάει σα στυμμένη λεμονόκουπα, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, δασκάλους/νηπιαγωγούς αναπληρωτές, ώστε να ταιριάζει γάντι στην Παιδεία των περικοπών και των μνημονίων!

Επαναφέρει όλες τις αντιδραστικές εγκυκλίους των υπουργών παιδείας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και μάλιστα δίνοντάς τους ανελαστικό χαρακτήρα! Η καλύτερη άμεση απάντηση στις επιθέσεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης, στις υποκρισίες για ανάκαμψη και στις μηχανορραφίες των δανειστών, είναι η απεργιακή κλιμάκωση. Όπως αναγκάστηκε ο Φίλης να πάρει πίσω τις τροπολογίες για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος, έτσι μπορεί να αναγκαστεί σε υποχώρηση και τώρα.
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση φοβάται μια μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα. Φάνηκε από τα κοινοβουλευτικά τερτίπια που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τόσο για την ψήφιση του ασφαλιστικού όσο και για την ψήφιση του κόφτη. Μέσα στις γιορτές, Σαββατοκύριακα και με την μορφή κατεπείγοντος. 

Η κήρυξη 24ωρης απεργίας στα σχολεία από τη ΔΟΕ σε συντονισμό με την πανυγειονομική απεργία στις 8 του Ιούνη, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει. Χρειάζεται να μπει στην απεργία και η ΟΛΜΕ για να απλωθεί ακόμη περισσότερο. Μαζί με τους εργαζόμενους στα λιμάνια στις συγκοινωνίες, που συγκρούονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις να δώσουμε πανεργατικό χαρακτήρα στην απεργία.

Και να συνεχίσουμε. Το συνέδριο της ΔΟΕ στις 22-24 Ιούνη στην Αθήνα είναι η καλύτερη ευκαιρία για νέα κινητοποίηση των αναπληρωτών και όλων των συναδέλφων για να επιβάλλουμε ότι θα πάρουμε αποφάσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με απεργία το Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψηφίζοντας τα τελευταία μέτρα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τον «κόφτη», με την επαίσχυντη στάση της στο προσφυγικό, αλλά και με την ανοχή που δείχνει στους νεοναζί σφράγισε το πέρασμά της στην πλευρά των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού, των μνημονίων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και πλούτου, στην πλευρά της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο. Ολοκληρώνει την πορεία που ξεκίνησε από τη συμφωνία στις 20 Φλεβάρη του 2015 και συνεχίστηκε με το ξεπούλημα του 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Η κυβέρνηση που κάποτε αυτοπροσδιοριζόταν ως ριζοσπαστική αριστερά και έλεγε ότι οι πολιτικές της τρόικας έχουν δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση, υιοθετεί στο ακέραιο κάθε πολιτική που μας έχει οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Έχουν το θράσος όμως να βαφτίζουν  τις πολιτικές τους επιλογές  «αγώνα για να επουλωθούν οι πληγές των αδυνάτων».   

Αλήθεια πώς θα γίνει αυτό; απολύοντας 10.000 αναπληρωτές συναδέλφους ή ιδιωτικοποιώντας τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ με ότι αυτό σημάνει για τους λογαριασμούς των φτωχών νοικοκυριών; Μήπως η συνταξιοδότηση στα 67 και η νεκρανάσταση της παλιάς εγκυκλίου του Αρβανιτόπουλου, που ζητά και από τους δύο γονείς να βεβαιώσουν ότι εργάζονται, προκειμένου να γραφτεί το παιδί τους στο ολοήμερο, αποτελούν μέτρα ανακούφισης των δοκιμαζόμενων τμημάτων της κοινωνίας;

Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από την επανάληψη του  success story του Σαμαρά. Μέσα σε συνθήκες χειροτέρευσης της κρίσης, παγκόσμια, μόνο ως φάρσα μπορεί να θεωρηθεί το ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξης. Το εργατικό και το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλουν να τοποθετηθούν στον αντίποδα αυτών των πολιτικών και να παλέψουν, όπως το έχουν πράξει μέχρι τώρα, για τη πλήρη ανατροπή τους.

Είναι ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους διεκδικώντας ό,τι παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια. Να διεκδικήσουμε πίσω τη ζωή μας. Η διαγραφή του χρέους, η φορολόγηση του κεφαλαίου, η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο η ρήξη με την τρόικα με όποιο όνομα και αν εμφανιζεται αυτή, είναι η απάντηση στις πολιτικές που απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν με την ίδια τους την ύπαρξη τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια των τραπεζιτών.

ΔΟΕ
Στον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου»:
• Καταργείται ο δάσκαλος  του ολοήμερου. Η ώρα της σίτισης και της Μελέτης θα καλύπτεται από τις πλεονάζουσες ώρες των δασκάλων της πρωινής ζώνης.
• Μειώνονται οι ώρες των ειδικοτήτων (Αγγλικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική)
• Κόβονται γνωστικά αντικείμενα (Θεατρική Αγωγή και Ευέλικτη Ζώνη στην Ε’ και στη Στ’).
• Μειώνονται οι ώρες που διδάσκει ο δάσκαλος στην κάθε τάξη κατά 2 ώρες  σε όλες τις τάξεις των ΕΑΕΠ, 2 ώρες στην Α και Β τάξη και 5 ώρες από τη Γ τάξη και πάνω στα κλασικά ολοήμερα με τη μείωση των ωρών σε γνωστικά αντικείμενα.
• Σε κάθε τμήμα ολοήμερου, θα εναλλάσσονται εβδομαδιαία μέχρι και δέκα  διαφορετικοί εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες)!!
Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, αποτελεί μια ακόμα εκδοχή του κατακερματισμένου σχολείου. Κριτήριό τους δεν είναι οι ανάγκες των μαθητών, αλλά οι ανάγκες των δανειστών. Τα αποτελέσματα θα είναι:
• 6.500 λιγότερους εκπαιδευτικούς στα Δημοτικά Σχολεία για την επόμενη χρονιά, λόγω των εκτεταμένων περικοπών στην Πρωινή Ζώνη, στις ώρες του Ολοήμερου και στα τμήματα του Ολοήμερου, με την προοπτική της κατάργησης και των υπαρχόντων οργανικών θέσεων που καλύπτουν αυτές τις θέσεις.
• Χιλιάδες λιγότερους μαθητές στα ολοήμερα τμήματα, αφού προϋπόθεση εγγραφής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αποτελεί η αποδεδειγμένη εργασία και των δύο γονέων.
• Χιλιάδες περικοπές στην παράλληλη στήριξη και την Ειδική Αγωγή.
• Εκτεταμένες υποβαθμίσεις, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις σχολείων και νηπιαγωγείων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί από τα μνημόνια σε μηδενικούς διορισμούς ενώ για τις προσλήψεις αναπληρωτών έχει 190 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν αναλογιστούμε ότι για το σχολικό έτος 2015-2016, εκταμιεύτηκαν μόνο 160 εκ. ευρώ με συνέπεια  περίπου 3.000 κενά στα σχολεία, κατανοούμε ότι οι προσλήψεις θα περιοριστούν στην καλύτερη περίπτωση περίπου στις 10.000.

ΟΛΜΕ
Η ενορχηστρωμένη επίθεση  στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς στοχεύει στη λειτουργία τους  τη νέα σχολική χρονιά με λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό, αδιαφορώντας για τις μορφωτικές ανάγκες χιλιάδων μαθητών.
• Οι απολύσεις αναπληρωτών στα τέλη Ιούνη είναι απολύσεις συναδέλφων που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, την ώρα που η ανεργία έφτασε στο 28% και στους νέους ως 35 ετών στο 60%.
• Ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο την προοπτική για αύξηση του διδακτικού ωραρίου (επιπλέον των δύο ωρών που είχαμε από το 2013) και επιπλέον απλήρωτη εργασία
• Προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, δημιουργώντας πλεονάσματα και μείωση θέσεων. 
•Πολτοποιούν τα εργασιακά μας δικαιώματα με γενίκευση του ατελείωτου κυνηγητού συμπλήρωσης ωραρίου από σχολείο σε σχολείο.
• Κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής (αφαίρεση του 3ωρου από την ειδικότητα) Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς «εξοικονομούνται» με τον πιο χυδαίο τρόπο περίπου 600 εκπαιδευτικοί, χάνονται αλλιώς 600 θέσεις δηλαδή νέων εκπαιδευτικών που καταδικάζονται στην ανεργία ενώ θα προκληθούν σε πολλά σχολεία «υπεραριθμίες», «ντόμινο» μετακινήσεων κ.ο.κ.
• Συγχώνευση ειδικοτήτων και διεύρυνση αναθέσεων των μαθημάτων σε γυμνάσια, λύκεια και τεχνική εκπαίδευση
• Διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ (διάταξη που ψηφίστηκε για διάθεση συναδέλφων της τεχνικής εκπαίδευσης  και στα δημοτικά)
• Καθιέρωση μαθητείας, δηλαδή παιδικής απλήρωτης εργασίας και 4ου  έτους στην τεχνική εκπαίδευση


  •  Όλοι στην απεργία στις 8 Ιούνη! Συλλαλητήριο 12.30μμ στα Προπύλαια
  • Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Σάββατο 4 Ιούνη, 5.30μμ Προπύλαια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου