Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη άνοιξαν οι σχολές για την εξεταστική περίοδο με απεργία, μια που η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε 48ωρη απεργία μέσα στην εξεταστική, 3-4 Σεπτέμβρη. Η απεργία είναι προειδοποιητική και θα έχει συνέχεια αν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Μαζί με το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς διεκδικούν και αύξηση της χρηματοδότησης για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την έμπνευση από τον μεγάλο αγώνα των εκπαιδευτικών στην Βρετανία λίγους μήνες νωρίτερα μπορούμε να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη.. 
Η βασική διεκδίκηση των καθηγητών είναι η αύξηση των χαμηλών μισθών τους και η αύξηση της χρηματοδότησης για τις σχολές. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο. Η κατάσταση στις σχολές μετά από 8 χρόνια μνημονίων είναι τραγική. Οι μισθοί, ειδικά αυτών που δεν συμμετέχουν σε έρευνες είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Το ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι οι μισθοί θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 αλλά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό. 
Ταυτόχρονα είναι σκάνδαλο ότι τα πανεπιστήμια παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόλις το 10% των χρημάτων που έπαιρναν στην αρχή της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ιδρύματα από την περσινή χρονιά έφτασαν στο όριο της λειτουργίας τους, με τεράστια δυσκολία ακόμα και για τα αυτονόητα. Πανεπιστήμια χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση ακόμα και χωρίς χαρτί. Το αίτημα λεφτά για την παιδεία και όχι για το χρέος είναι ένα αίτημα που μπορεί να αγκαλιαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. 
Η μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι μάχη για όλο το εργατικό κίνημα. Η σύγκρουση για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις έχει ξεκινήσει. Στους Ναυτεργάτες που απεργούν από τις 3 Σεπτέμβρη, στην Κόσκο που ξεκινούν απεργία στις 7 Σεπτέμβρη ενάντια στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία απεργούν στις 7/9 για μαζικές προσλήψεις ενάντια στις απολύσεις και την πολιτική των περικοπών.
Παντού οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι η έξοδος από τα μνημόνια γίνεται μονάχα με τους δικούς μας αγώνες και η απεργία που ξεκινάνε οι εκπαιδευτικοί των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, είναι μια σημαντική μάχη για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έχουν στερήσει αφεντικά, δανειστές και κυβερνήσεις αυτά τα οκτώ χρόνια των μνημονίων. Γιατί η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα σημάνει ακόμη περισσότερους νεκρούς για την τάξη μας όπως έγινε στο Μάτι πριν από ένα μήνα ή στην Μάνδρα πριν από ένα χρόνο.
Ήδη από τη περσινή χρονιά οι σύλλογοι διδασκόντων σε μια σειρά από σχολές όπως της Παντείου και της Φιλοσοφικής οργάνωσαν απεργία, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μέσα στις σχολές για να ανοίξουν αυτόν το δίκαιο αγώνα. Διεκδικούν δίπλα σε αυτά τα αιτήματα και προσλήψεις. Ένα μεγάλο κομμάτι καθηγητών συνταξιοδοτείται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τεράστιες ελλείψεις σε πολλά πανεπιστήμια με πολλές κενές θέσεις σε μια σειρά από γνωστικά αντικείμενα, τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί νέοι καθηγητές που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις θέσεις.
Η 48ωρη απεργία ήταν μόνο η αρχή, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μπορεί να γίνει χρονιά κλιμάκωσης για να τα κερδίσουμε όλα, αυξήσεις, προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία και όχι για τα τοκοχρεολύσια των τραπεζιτών. 
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, το σύνολο του εργατικού κινήματος χρειάζεται να παλέψουμε μαζί για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστήμιου για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Οι σύλλογοι διδασκόντων σε κάθε σχολή με συνελεύσεις μπορούν να πάρουν την απεργία στα χέρια τους με κλιμάκωση, συντονισμό και καλύτερη οργάνωση της ίδιας της απεργίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου