Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΣΕΠΕ ΧΑΝΙΩΝ:ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ για ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ


Χανιά 15-1-2019
Αριθ. Πρωτ:6
Προς: Μέλη του Σύλλόγου/ ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: 8 Μάρτη απεργιακή δράση-απόφαση γενικής συνέλευσης

Ως ΣΕΠΕ Χανίων θεωρούμε ότι η φετινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ,στις 8 του Μάρτη, αποκτάει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Αυτή η ημέρα ούτως ή άλλως ήταν πάντοτε υπόθεση του εργατικού κινήματος, μιας και από αυτό προέκυψε αυτή η "επέτειος" στις αρχές του 20ού αιώνα. Μόνο "επετειακή" όμως δεν είναι! 

Ο "δείκτης ισότητας των φύλων" που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά και καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στα ζητήματα ισότητας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος. Η μισθολογική διαφορά στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Πέρα όμως από αυτά την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς αλλά και μέσα στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. 

Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται όμως πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Σε αυτή την εικόνα προστίθενται πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της υγείας και της παιδείας με την επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας.

Όλοι εμείς που παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους ανοίγουμε καμπάνια για το ζήτημα της γυναικείας απελευθέρωσης που θα περιλαμβάνει δράσεις, εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Την ίδια μέρα, στις 8 του Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε για την ισότητα και τα δικαιώματα μας. Κηρύσσουμε στάση εργασίας 11πμ. με 2μμ και απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Αγοράς.

Καλούμε τη ΔΟΕ να προκηρύξει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη.

Γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι μαζί εκείνη την ημέρα ξεσηκωνόμαστε ζητώντας να τα πάρουμε όλα πίσω και επιτέλους να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο.


Για το Δ.Σ.
O Πρόεδρος                              Ο γενικός Γραμματέας


Σεραφείμ Ρίζος                                     Ζορμπάς Αχιλλέας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου